Fodtøj

Hvorfor fodtøj?

 Vi er født barfodet – altså uden sko! Når vi begynder at gå, får vi sko på, men også ofte før det. Det gælder de fleste her i Danmark. Det skyldes kulturen og det miljø vi vokser op i. I andre områder af verden er kulturen og miljøet anderledes og derfor er bare fødder måske mere naturligt der.

Hvorfor gør vi det så ikke i Danmark? 

Der kan selvfølgelig være forskelle rundt i Danmark –  i byen og på landet. I byerne, hvor vi har asfalterede veje, flisebelagte fortove, betonbelagte gulve, men også trægulve, flisegulve mm. Summasumarum er, at det hele er meget jævnt, fast og hårdt og det er ikke særligt rart for fødderne at gå på i længere tid – det stimulerer ikke fødderne særligt positivt. Samtidig er det også kulturen at vi går med sko i byen. Der vil blive kigget noget, hvis vi fx tog på restaurant uden sko, hvis chefen gik barfodet rundt på kontoret mm. Det kommer selvfølgelig igen an på miljøet, der vil være steder, hvor det er helt naturligt.

Når vi kommer udenfor byerne, i skoven og på stranden, ser vi flere med bare fødder. Her er underlaget mere naturligt – græs, jord, sten, sand og vand, som er mere ujævnt og blødt. Det er mere behageligt for fødderne og stimulerer dem mere positivt. Selv sten – som lige umiddelbart ikke er så blødt og du som voksen ikke lige tænker på som “rart” for fødderne at gå på – har med deres ujævne overflade og bevægelighed en positiv indvirkning på fødderne og kroppen. Vi ser børnene løbe rundt på stranden, sten eller ej. De skal også lige vænne sig til det efter en vinter i sko og støvler, da det vil føles uvant og måske gøre ondt i starten, men når lysten og legen tager fat, så glemmer de det og løber helt naturligt rundt i det forskellige underlag. Det er her, hvor de fleste voksne stopper sig selv, når det gør lidt ondt eller føles uvant, så lader de hellere være. På den måde bliver det mere “naturligt” at gå med sko end uden. Hvorfor er det så ikke godt og naturligt

Hvilket fodtøj?

Der findes mange forskellige slags sko. På de to billeder her kan du se et udvalg af mine sko – både gode som dårlige! (Se evt videoerne nederst på denne side) Nogle er stive, klodsede, tunge, med hæle mm andre er mere fleksible, bløde, lette og luftige. Kan du høre, hvilke jeg bedst kan li’?… Ja – Jeg er mere til de sidstnævnte. Bare beskrivelsen gør at mine fødder har det bedre. Fødderne tilpasser sig skoen og det miljø du bevæger dig i. Så er skoene stive, tunge og underlaget fladt og hårdt, så stimuleres fødderne ikke til at være stærke og fleksible, de bliver stive som skoen. Det er det jeg plejer at kalde “at foden er i gips”. Her er det den stive måske også tunge sko, der er “gipsen”. Tager du “gipsen” af vil du opleve, at foden er slap og ufleksibel og du vil måske få ondt, hvis du bevæger dig rundt uden sko på eller i mere fleksible sko end du er vandt til. Nogle gange ender det med, at så tager du bare “gipsen” på igen. Det gør ikke ondt og det er meget lettere. Problemet er at du ikke stimulerer foden, dit nervevæv og dermed også resten af kroppen. Det kan medføre, at smerten bare flytter sig længere op og resten af kroppen også langsomt bliver “pakket ind i gips”. Forestil dig lige det… ikke rart. Er du allerede meget stiv i hele kroppen eller bare nogle steder, kan det altså godt skyldes at fødderne er stive og understimuleret. Her kommer lige en historie fra det virkelige liv.


En kunde kommer til mig pga. problemer med vejrtrækningen. Hun er rejst tværs gennem landet, for at finde én der har forstand på det (det er også én af mine specialer). Hun fortæller om hendes problemstillinger, som ikke kun handler om vejrtrækningen, men generelle problemer i hele kroppen og hun er meget stiv i hele kroppen. Efter at have snakket længe om alle hendes skavanker, som hun oplever, beder jeg hende tage det yderste lag tøj og sko af, så jeg kan kigge på hendes holdning. Hun ser næsten forskrækket på mig, idet jeg ber hende om at tage skoene af. Hun fortæller at hun kun kan gå med stive sko og indlæg og det har hun gjort siden 8. klasse. Hun er nu midt i 30’erne. Det gav rigtig meget mening i forhold til alle de problemer hun havde og også vejrtrækningsproblemerne. Det var skoene og fødderne skyld. Hun blev derfor sendt hjem med øvelser for fødderne og bedt om at prøve at gå uden sko eller i mere fleksible sko, men kun i kort tid ad gangen til at starte med og resten af tiden skal hun bruge de sko hun plejede at gå i.

Planen på sigt var at hun skulle slippe helt af med de stive sko og indlægget og få trænet hendes fødder op til at kunne klare sig selv. Når først fødderne er på rette vej, følger resten af kroppen med!


 I forhold til hvilken slags fodtøj du skal vælge, så prøv lige at smage på ordet “fodtøj”. Tøj til foden… Vil du synes det er behagelig at gå i en stiv brynje, som kroppen ikke kan ånde igennem og bevæge sig i…? Nej Vel…!? På samme måde er det med fødderne. Vælg derfor gerne nogle sko, der er fleksible i alle retninger, ligesom foden gerne skal være det. Vælg også nogle sko, som foden kan ånde i. En plasticsål eller en meget tætlukket sko er derfor ikke så hensigtsmæssigt med mindre du vil have sure tæer i saftevand:-) Der skal også være plads til foden og tæerne. Gerne lidt ekstra plads, så foden har plads til at udvide sig, som den gør, når du har gået meget, stået op i længere tid og når det er varmt.

I videoen her har jeg prøvet kort at forklare lidt om, hvad du skal være OBS på, når du vælger fodtøj👟👞🥾👢👡👠🥿 neden under den har jeg en lidt længere video, som går mere i detaljen om de forskellige slags fodtøj, der er.

Vandrestøvler vs vandresko

Kåre Meldgaard fra Outsiders, fortæller her om forskellen på at gå med vandrestøvler og vandresko, hvis du er meget til vandring. Det er en meget kompetent gennemgang af hvad de enkelte typer af fodtøj kan og gør i forhold til kroppen, men også forholdene i kroppen – føddernes træningstilstand mm som er yderst vigtig (kig gerne under fodøvelser i menuen også).

Den første video er en kort snak og den næste en mere gennemgående snak.

Vabler

Kaare gennemgår her også hvordan du med rette fodtøj, forhold og træning kan undgå vabler på dine vandreture mm, samt hvad du kan gøre hvis vablerne allerede er opstået.