Foden

Fodfakta (se også video længere nede👇🏻)

  • Foden består af 26 knogler x 2 = 52 ialt. Det er over 1/4 af alle vores knogler i kroppen. Det siger bare lidt om, hvor stor en betydning fødderne har for vores krop.
  • Der er 33 led i hver fod, der skal kunne bevæge sig. Nogle mere end andre.
  • Foden har 24-25 muskler – nogle med forbindelse op til underbenet. Den ekstra muskel, som nogle har, kan få lilletåen til at stritte:-)
  • Vi har over 100 ledbånd og ligamenter, som hos den hypermobile kan være lidt løse.
  • Der er over 200.000 nerveender, der hhv registrerer varme/kulde, tryk, position, smerte mm. Ét stort sanseapperat, der giver input til vores nervesystem og hjerne
  • Foden har over 250.000 svedkirtler. Det svarer til ca. 1/4 liter fodsved om dagen. Så luft tæerne eller sørg for, at de kan ånde.
  • Knogler, ledbånd og muskler skaber 2 længdebuer – én på indersiden og én på ydersiden, samt en tværbue. Det er det du kender som svangen og forfodsbuen.
  • Vi bærer hele vores vogt og denne belastning fordobles ved gang og foredobles ved løb

Vores fødder skal både være fleksible og stabile. De skal kunne tilpasse sig det underlag vi går på, som en kamæleon – dog mere i forhold til fleksibiliteten fremfor kuløren. De skal være fjedrende og eftergivelige som en trampolin, så de virker støddæmpende for resten af kroppen, når vi bevæger os (tænk på en bil med dårlig støddæmpning på en hullet vej:-( ikke rart). De skal også have en katapult effekt, der hjælper os videre i et afsæt både, når vi går, løber og hopper rundt. Samtidig skal vores fødder også være et stærkt solidt fundament, vi kan stå på, så resten af kroppen har  et solidt grundlag at bygge ovenpå.

Der er på denne måde store krav til vores fødder med alt det de både indeholder og skal kunne præstere. Derfor er foden roden både til rigtig mange gode ting, men der er også mange steder, det kan gå galt, så de ikke længere fungerer efter hensigten. Og foden kan være roden til de smerter og problemstillinger du mærker videre oppe i kroppen – helt op i skuldre og nakke. Foden har forbindelse til resten af kroppen via nervesystemet og vores bindevæv, hvilket er det zoneterapeuterne benytter sig af i deres behandlinger. Resten af kroppen har jo så også på samme måde forbindelse til foden og påvirkningen kan gå begge veje og det kan være svært at finde ud om det er hønen eller ægget, der kom først – hvor startede problematikken. Læs mere om de enkelte fod- og fodrelaterede problemer her.